Vuoden Auto Suomessa 2024

Vuoden Auto Suomessa 2024:n päivämäärät

• 1.11. lopullinen ehdokaslista julkistetaan
• 15.11. ensimmäinen koeajopäivä, Aino Areena, Järvenpää, koeajettavana kaikki ehdokkaat
• 20.11. ensimmäinen äänestyskierros päättyy kello 10
• 20.11. toiselle kierrokselle päässeet ehdokkaat julkistetaan
• 29.11. toinen koeajopäivä, Aino Areena, koeajettavana kuusi finalistia
• 4.12. toinen äänestyskierros päättyy
• 14.12. Auto- ja Liikennegaala, Vuoden Auto Suomessa 2024 julkistetaan, Aino Areena

Kia Niro on Vuoden Auto Suomessa 2023

Kia Niro on Vuoden Auto Suomesas 2023. Kuva Jari Kohonen

Vuoden Auto Suomessa -historian tasaväkisin kamppailu voitosta päättyi Kia Niron voittoon, kun se jätti Mercedes-Benz EQE:n seitsemän ja Renault Megane E-Techin kahdeksan pisteen päähän. Finaalissa olivat mukana myös Opel Astra, Škoda Fabia ja Volkswagen ID. Buzz.

Ensimmäisellä kierroksella olivat mukana kaikki marraskuun 2021 ensimmäisen päivän jälkeen ja ennen lokakuun loppua 2022 Suomessa myyntiin tulleet täysin uudet automallit. Kaikki 30 ehdokasta olivat tuomareiden koeajettavina Nummelassa 2. marraskuuta. Jokainen tuomari valitsi kuusi mielestään tärkeintä uutuutta, ja kuusi tuomareilta eniten ääniä saanutta ehdokasta jatkoi finaaliin.

Finaalikierrokselle eteni monipuolinen kuusikko. Mercedes-Benz EQE, Renault Megane E-Tech ja Volkswagen ID. Buzz ovat sähköautoja. Kia Niron saa hybridinä, lataushybridinä ja sähköautona. Opel Astra on toistaiseksi joko polttomoottorinen tai lataushybridi, kunnes kesällä 2023 se tulee myyntiin myös sähköautona. Škoda Fabian saa ainoastaan bensiinimoottorisena, eikä voimalinjassa ole mitään sähköapuja.

Nummelassa järjestetyn toisen koeajopäivän jälkeen ensimmäisellä kierroksella äänestäneet tuomariston jäsenet jakoivat ehdokkaille 15 ääntä. Kuudesta ehdokkaasta yksi piti nostaa voittajaksi, jolle sai antaa enintään kuusi ääntä.

Äänestys oli VAS-historian tasaisin, mikä näkyy myös voittojen jakaumassa. Kia Niro sai niitä eniten (13), toisena oli Volkswagen ID. Buzz (11) niukasti ennen Renault Megane E-Techiä (10). Vaikka Opel Astra sai äänestyksessä vähiten pisteitä, se sai yhtä paljon ykkössijoja (9) kuin Mercedes-Benz EQE. 

Vuoden Auto Suomessa 2023 -lopputulokset:

1. Kia Niro (154 pistettä)
2. Mercedes-Benz EQE (147 pistettä)
3. Renault Megane E-Tech (146 pistettä)
4. Volkswagen ID. Buzz (139 pistettä)
5. Škoda Fabia (118 pistettä)
6. Opel Astra (106 pistettä)

Lue kaikki Vuoden Auto Suomessa -tiedotteet täältä.

Vuoden Auto Suomessa 2023 -finalistit olivat Kia Niro, Mercedes-Benz EQE, Opel Astra, Renault Megane E-Tech Electric, Škoda Fabia ja Volkswagen ID. Buzz. Finalistit asettuivat ryhmäkuvaan Nummelan lentokentälle toisen koeajopäivän yhteydessä. Kuva Jari Kohonen

Vuoden Auto Suomessa 2023:n 2. koeajopäivä 16.11.

Vuoden Auto Suomessa 2023:n toinen koeajopäivä keräsi keskiviikkona 16.11. Air Hotel Nummelaan noin 40 auto- ja liikennetoimittajaa sekä noin 20 automaahantuojien edustajaa.

Koeajettavana olivat kaikki kuusi Vuoden Auto Suomessa 2023 -finalistia yhteensä 23 auton voimin.

Vuoden Auto Suomessa 2023 -finalistit ovat Kia Niro, Mercedes-Benz EQE, Opel Astra, Renault Megane E-Tech Electric, Škoda Fabia ja Volkswagen ID. Buzz. Kuvat Jari Kohonen

Tiedote 9.11.2022

Vuoden Auto Suomessa 2023 -finalistit selvillä

Vuoden Auto Suomessa 2023 -valinnassa on edetty toiselle kierrokselle. Kolmasosa 30 ehdokaasta erottui äänestyksessä omaksi joukokseen.

Vuoden Auto Suomessa 2023 -arvonimestä kilpailevat kuusi finalistia ovat Kia Niro, Mercedes-Benz EQE, Opel Astra, Renault Megane E-Tech Electric, Škoda Fabia ja Volkswagen ID. Buzz.

lue tiedote kokonaan TÄÄLTÄ

Vuoden Auto Suomessa 2023:n 1. koeajopäivä 2.11.

Vuoden Auto Suomessa 2023:n ensimmäinen koeajopäivä keräsi keskiviikkona 2.11.2022 Air Motel Nummelaan lähes 50 auto- ja liikennetoimittajaa ja noin 50 automaahantuojien edustajaa.

Koeajettavana olivat kaikki 30 Vuoden Auto Suomessa 2023 -ehdokasta. Yhteensä koeajettavana oli 59 autoa.

Vuoden Auto Suomessa 2023 -ehdokkaat Nummelan lentokentällä 2.11.2022 järjestetyssä ensimmäisessä koeajopäivässä. Kuva AuLi/Jari Kohonen
Vuoden Auto Suomessa 2023 -ehdokkaat Nummelan lentokentällä 2.11.2022 järjestetyssä ensimmäisessä koeajopäivässä. Kuva AuLi/Jari Kohonen

Tiedote 1.11.2022

Vuoden Auto Suomessa 2023 -ehdokkaat

Auto- ja liikennetoimittajat ry:n järjestämä Vuoden Auto Suomessa -äänestys starttaa 1. marraskuuta julkaistun virallisen ehdokaslistan myötä yhdeksännen kerran. Ensimmäisellä kierroksella on tänä vuonna 30 merkittävää uutuutta, joista kolmasosa on sähköautoja.

Tänä vuonna Vuoden Auto Suomessa -kilpailussa on upea kattaus automaailman uutuuksia. Päätöstä ei suinkaan helpota se, että ehdokkaiden hintahaitari ulottuu alle 20 000 eurosta hurjaan yli 300 000 euroon. Välille mahtuu paljon merkittäviä uusia automalleja, jotka tulevat näkymään liikenteessä ja Suomen rekisteröintitilaston kärkipaikoilla.

lue tiedote kokonaan TÄÄLTÄ

Vuoden Auto Suomessa 2023

(finalistit ja muut ehdokkaat)

1. Kia Niro
2. Mercedes-Benz EQE
3. Renault Mégane E-Tech Electric
4. Volkswagen ID. Buzz

5. Škoda Fabia
6. Opel Astra

Alfa Romeo Tonale
BMW i4
BMW 2-sarja Active Tourer
Citroën C5 X
Cupra Born
Dacia Jogger
DS 4
DS 9
Honda Civic
Honda HR-V
Kia Sportage
Land Rover Range Rover / Land Rover Range Rover Sport
Lexus NX
Maxus Euniq 6 SUV
Mazda CX-60
Nissan Ariya
Nissan X-Trail
Subaru Solterra /Toyota bZ4X
Toyota Aygo X
Toyota Corolla Cross
Volkswagen ID.5
Volkswagen Multivan
Volkswagen Taigo
Volvo C40

Vuoden Auto Suomessa – ehdokkuuden edellytykset

Vuoden Auto Suomessa -arvonimestä kilpailevat edellisen vuoden marraskuun alun ja kuluvan vuoden lokakuun lopun välillä myyntiin tulleet uutuusmallit. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että ehdolla olevan automallin hinnat pitää olla julkistettu lokakuun loppuun mennessä, ja mallin on oltava myynnissä Suomessa ennen vuodenvaihdetta. Myynnissä ololla tarkoitetaan sitä, että auto on hinnoiteltu ja jälleenmyyjät ottavat tilauksia vastaan.

Mallin on myös oltava nk. täysin uusi, eli kasvojenkohennus, uudet moottorivaihtoehdot tai uudet koriversiot eivät riitä.

Lisäksi ehtona on, että autot ovat fyysisesti AuLin jäsenten koeajettavissa ensimmäisessä koeajopäivässä, ja jos malli etenee finaalikierrokselle, myös toisessa koeajopäivässä.

Vuoden Auto Suomessa – äänestyksen kulku

Äänestys suoritetaan kahdella kierroksella.

Ensimmäinen kierros on hyvin yksinkertainen: kukin jäsen valitsee ehdokaslistalta kuusi mielestään tärkeintä autouutuutta.

Tärkein valintaperuste Vuoden Auto Suomessa -arvonimen voittajalle on rahalle saatava vastine, jonka tuomari voi määritellä oman näkemyksensä mukaan. Seuraavaksi tärkeimpinä ovat edistyksellinen tekniikka ja turvallisuutta lisäävät uudet varusteet.

Muina perusteina tuomari voi käyttää täysin oman painotuksensa mukaan tärkeinä pitämiään ominaisuuksia, kuten ajettavuutta, laatua, mukavuutta, taloudellisuutta, tiloja tai ulkonäköä.

Toisella kierroksella tuomarilla on käytettävissä 15 ääntä, jotka hän saa jakaa haluamallaan tavalla finalistien kesken.

Yksi finalisteista pitää nostaa voittajaksi, ja sille saa antaa enintään kuusi ääntä. Jokaiselle ehdokkaalle ei tarvitse antaa ääniä.

Äänet pystyy jakamaan esimerkiksi 0–6–0–4–0–5–0 tai yhtä hyvin 2–2–4–2–3–2–0.

Jokaista ääniä saanutta autoa pitää perustella yhdellä lauseella.